2011. március 31., csütörtök

DUCATI Desmosedici 2003 Heller 1/12

Lassabban készül a moci mint általában a makettek. Ez sajnos nem csak  az én hibám, de a készlet is hibádzik 1-2 helyen, mondjuk javítható. Mindenképpen száraz próbát javaslok ragaszgatás előtt! Aztán a beszívódások javítgatása is időbe kerül. De olyanok is hátráltatnak, mint például az összeállítási rajz trehány elkészítése. Vagyis egyes alkatrészek pontos helyét simán ránk bízzák :) És akkor persze ottvan az hogy mindent lealapozni színre-fújni majd fényesre lakkozni ez sok idő, de remélem megéri a végén ... A spoilerek most is a fényezőben pihennek .
Legalább már kezd formát ölteni a gép ;)

2011. március 29., kedd

DUCATI Desmosedici 2003 Heller 1/12

Azt nem tudom kijelenteni, hogy a motorok és főképpen az ilyen speed vagy méginkább a versenymotorok lázba-hoznának, de akkor is van bennük valami magával ragadó.
Nézegettem a neten fellehető képeket erről a makettről de szinte semmit nem találtam. Úgy nézem elég mostohagyerek ez a kategória. A doboza sem meggyőző, manapság már ennél látványosabb módon csomagolnak... Nade túlettem magam mindezen és kibontottam. A doboz 74 alkatrészt rejt, a gumik ülés markolatok külön gumi alkatrészek és még csöveket is adnak a készlethez. Aztán van 2 matricalap, 1 a motor és 1 a pilótája (Loris Capirossi) számára. Ezek meglehetősen terebélyesek és elsőre szépnek tűnnek.
 Ebben a verzióban kapunk ecsetet festéket és egy ragasztót is. Én a ragasztót kimondottan szeretem, a nagyobb illesztésekhez jól használható. Ezeket az ecseteket a fiam simán felhasználja, tehát az is jó. A festékek meg mindig jól jönnek.
Nekiláttam és mondhatom elég jó minőséget kapunk, bár vannak beszívódások de javítható és van ahol nem is látszik.
A képen látható állapotig jutottam, persze még csak illesztve és nem ragasztva vannak a festetlen részek. A pilóta is illik a mocijára, de azon előreláthatólag sok munka lesz, a hézagok miatt.

2011. március 28., hétfő

Rafale 1/72 Heller

Nekifogtam, bár nem tűnt könnyű menetnek. Őszintén szólva nemis volt az. Sőt, minden illesztés hézagok garmadájával járt együtt. Így aztán nem lehet kellemes kikapcsolódásnak nevezni az építését. A kabinbelső nagyjából elfogadható, szép még a futómű is de a többi részlete inkább az elmegy kategória. Sajnos az összeállítási rajz is hagy kívánnivalót maga után. A matricái pocsékok, főleg hogy a feliratok pont olyan szürkék mint az ajánlott Humbrol festék....
Összerakva aztán már szép képet mutat. Főleg ha kap egy adag elhasználódást sejtető foltot is.  Mindenesetre egy kb 15 éves álmom teljesült, ugyanis akkortájt szerettem volna ez megépíteni. Főként a formája fogott meg.
Az ára mivel 2000ft körül mozog ezért mindenképpen a jó vétel kategóriába sorolható, ennyit tényleg megér. 5/5 pont neki!
A nemrég elkészült 144 méretű testvérkéje mellett jól ellesznek a vitrinemben ;)

Citroen 2Cv 1/43 heller Kész

Belső tér is szép
Elkészültnek tekintem ezt a makettet is. Kapott egy szürke fényezést és a ponyvát a lehető legrandább barnával fújtam le. De szerintem a két szín kontrasztja így nagyon jó lett. Az építés semmiféle gonddal nem járt. Minden passzentosan és sorja mentesen stimmelt. Sőt öntésnyomok sem szomorították az életem most. A kerekek összeillesztésivel volt a legtöbb macera. De ez is kb 5perc/db. itt a kinyomótüske nyomait kell eltüntetni az összeillesztési pontokon. Az egész építés kb 2 óra volt és semmi negatívumot nem tudok a készlethez írni. Igazán ajánlom kezdőknek is, nem lesz vele gond. Remélem majd megépítek belőle egy javított verziót is mert a hűtőmaszk valahogy nem tetszik...
Az ára 1500ft körül alakul, ez a legjobb vétel kategóriába emeli! 5/5


Kapott egy kis panelezést is.

2011. március 26., szombat

Rafale 1/144 heller kész

Elkészült ez a mütyürke is, az idő amit ráfordítottam nagyjából 4 óra volt. Mivel sokat kelett tömítgetni ezért sok volt a száradási idő is mellé. Őszintén szólva nem való gyerekeknek, ahhoz túl macerás főleg a légbeömlők összeillesztése. És akkor jöjjön néhány negatívum: A panelvonalak inkább árkok, kabinbelső teljesen kidogozatlan, egyes alkatrészek brutál vastagok. És a matrica meg elvan csúszva, ami ugyan  kicsit zavaró de azért fellehet tenni. Pozitívumai az egyébként passzentos nagyobb részek és az egész szépre sikerült futóműve.
Az ára 1500ft alatt van, ajánlott vételnek könyvelem! 5/4

Citroen 2Cv 1/43 heller

Talán valamikor gyermekkoromban, úgy 30 éve készítettem utoljára ekkora makettet a Heller BMW 630CS volt az. Még jól emlékszem, minden kék volt és döbbenetesen fogadtam a doboz tartalmát. Hogy lehet ilyen picike egy ekkora dobozban....
Mostanság sem kerestem, annál inkább belebotlottam ezekbe a mini autókba. Mivel elég kedvező az áruk ezért vettem mindjárt 3 dobozzal. Ezt a Citroen-t összerakom próbaképpen. Aztán majd meglátom érdemes lesz e vele foglalkozni a jövőben.

2011. március 23., szerda

Heller 1/144


Beszereztem néhány Heller készletet, a 144 léptékű minikék egész jónak látszanak. Az egyikük egy felderítő gép E-2C Hawkeye a vadász pedig a francia Mirage 2000 masinája. Kívülről szemlélve a Mirageon kicsit eltúlzottak a panelvonalak mélyedései és sajnos semmi kabinrészt nem adnak csak egy sima lapos műanyag fog látszani a kabintető alatt.
Az E-2 viszont igen tetszetős, teli szegecsekkel és vékony panelvonalakkal. Sőt 2 pilótafigura is van a készlethez. A szárnyon a helyzetjelzők külön átlátszó anyagból vannak, csakúgy mint a törzsön az ablakok. Ez ebben a méretarányban még ritkának számít.


Ha elkészülnek természetesen visszatérek rájuk 1-1 post erejéig.

2011. március 21., hétfő

AV-8B+ Harrier II. 1/144 Dragon Készen

Elkészültem vele, bár sajnálatos módon a kabintetőt ráerőltettem volna a helyére, de ettől berepedt. Egyszerűen keskenyebb a keleténél. És nem is hasonlít az eredetire, attól keskenyebb és alacsonyabb is. Ami macera volt vele: Szárnytőnél a törzsön a belépőél külön alkatrész, nagy munka helyretömíteni. Az orrkúpot kekkel levágni és kicserélni egy hozzá adott darabra, de a pontos méretét kikel saccolni...A többi részével nem volt probléma, így tulajdonképpen még ajánlható is lehet. Ráadásul a dobozba 2 db gépet csomagoltak, tehát lehet gyakorolni ;) Ja igen a matricalap viszont maga a tökély ! Azért kicsit többet vártam ettől a Dragon kittől így mindössze csak 5/3 pontot kap.

2011. március 18., péntek

AV-8B+ Harrier II. 1/144 Dragon

Ugyanaz a méretarány! 
Ha már sikerült összepattintanom azt a "nagy" A-10 kitet akkor belefogok a második mini makettembe is. Ez a Dragon készlet nem túl népszerű a sorban, mivel néhány részlete pontatlan. Azért én elkészítem hátha jól fog kinézni úgyis ;) Egyenlőre összeraktam és kezdem tömíteni.

2011. március 15., kedd

A-10 Revell 1/144 Kész!

Ebben az állapotában késznek nyilvánítom, ezt a picurkát. A  végeredmény összességében számomra mindenképpen jó lett. Sok kellemtelen meglepetés, mint például a fegyvertartó pilonok pontatlan illeszkedése sőt az első futómű -gyárilag megoldatlan-  illesztése mellett azért élvezetes építésről beszélhetek. Nagyából 6 órát vett igénybe és a legnagyobb része kellemesen telt ;) Kezdő makettezőknek nem tudom ajánlani ahhoz sok az idegesítő és így csúnyán elkészíthető részlete.
Az ára 2000ft alatt mozog ezért az ajánlott kategóriába sorolom.5/5 az értéke!






2011. március 14., hétfő

Revell A-10 1/144 - 4.

A matricázás utáni állapot. Előbb azonban kapott ugye alapszínt világos és sötétebb szürke. Ezt követően jött a fényes lakkozás. A matricákat így feltudtam tenni, amiből tisztességes mennyiséget kapunk. Szinte az utolsó apró kis felirat is megvan. Egyetlen macerás darab a gép orrán lévő méregzsák fogak, itt meg kellett küzdeni az íves felületen. Végül kapott egy matt lakkozást. Közben a fegyverzet is készülget...

2011. március 13., vasárnap

AMT Chevelle SS 1/25 rozsdi

Még a 90-es évek vége felé hagytam fel a makettezéssel, de a régi autóimat megtartottam. Most előkotortam őket és mivel épkézláb szalonautókat már szinte képtelenség faragni belőlük, ezért rozsda projektbe fogok velük.
Az elmúlt években azért nézegettem a netet, hová fejlődött a technika. Így már bátran belefogtam első  kiválasztottamba egy Chevy Chevelle formájában.


A bal első sárvédőt  "cserélt"  állapotúra fújtam, ez igényelte a kimaszkolást.

És mivel cseredarab ezért el is kezdett rohadni.

Hajlakkos rozsdásító eljárást alkalmaztam.

Íme visszamosott állapotban a "fényezés"

A belső teret korabeli újságok nyomtatásával tuningoltam,
 plusz csináltam COKE dobozokat is.

Ez már a kész modell képe

És a nyekkentebb oldala is.
 A biztonság kedvéért valaki betolt egy vascsövet a szélvédőn...






A-10 revell - 3.

Összeállt a szerkezet, volt vele munka, bár nagyjából itt is passzentosak a főbb részek. A fegyverzet tartó pilonok azonban minden képzeletemet felülmúlták csak sajnos negatív irányban. A legtöbb időt a helyére farigcsálással töltöttem ezidáig...
A hajtómű kiömlője hibásan lett elkészítve (erre egy figyelmes fórumtag figyelmezettet) egyszerűen csak egy kúpot adnak de ezt könnyen javítottam. Levágtam a végét és így már csőnek néz ki ;)

A képen jól látszik, de majd ha teljesen készen lesz akkor jobb fotót is teszek fel természetesen róla.

HobbyBoss USS Kidd 1/1250



1/1250... ez számomra teljesen kimeríti a miniatűr fogalmát. Viszont tényleg szép és részletesnek tűnik a kidolgozottsága már a doboz felnyitása után is. Kapjuk az egész hajótestet, de vízvonal alatt külön részt nem feltétlenül kell felragasztani. Én is így tettem, mivel szerettem volna kipróbálni, hogyan tudom megvalósítani a hullámokat.
Az összeállítás, problémamentes volt, talán a fújást lehetett volna vékonyabban és akkor a szemcsék nem lennének ilyen feltűnőek...

Ilyen lett

Elsőre nem néz ki rosszul a művíz...

A gyufaszál jó mércének bizonyult.

A víz styrol ragasztóból készült amit mindenféle eszközzel (kés, jégkrémpálca, hurkapálca) sikerült hullámosítanom.


Talán majd valamikor ha nagyon kipihent leszek nekilátok egy ilyen feljavításnak:




De ez a valamikor még messzinek tűnik :D

2011. március 12., szombat

Revell A-10 1/144 2.

Néhány perc alatt eljutottam eddig a pontig, vagyis a törzs a szárny és a hajtómű valamint az üzemanyagtartályok össze lettek ragasztva. Nem lehet róla azt kijelenteni, hogy tökéletesen illeszkednének az alkatrészek, de azt sem, hogy teljesen lehetetlen megoldani.  Hagytam száradni nagyjából 2 órát, ezután néhány helyen ki kellett tömíteni és jöhet a leghosszadalmasabb rész a csiszolgatás. Ami ugye a vésett panelvonalak kárára megy, és lehet őket újrakarcolgatni. Ma nagyjából 1,5 órát töltöttem vele és holnap folytatom. Szeretnék 5-6 óra alatt végezni vele. Természetesen ezt az építéssel töltött időre értem, az hogy hány napot vesz igénybe az egy másik tészta...

Revell 1/144 A-10

A makett.org fórum tagjainak lett indítva egy Csoportos építés. A kritérium, hogy 1/144 méretarányú harci gépeket építsenek a vállalkozók. Én ugyan nem kimondottan vagyok híve ennek a mini léptéknek de mivel volt itthon ez a repcsi ezért gondoltam belevágok.
A készlet a mérete ellenére elég tisztességesen aprólékos. Ami a legjobb, hogy az összes függesztőre lehet fegyverzetet illeszteni.
 2 festés közül lehet választanunk, és a matricák is bőségesek, mennyiségi panasz nem lehet.


 Íme egy csoportkép a doboz tartalmáról, még szétszabdalás előtt. A kész makett majd 10.9 cm hosszú és 12 cm széles lesz. Tehát egy felnőtt tenyerébe pont passzol ...

2011. március 8., kedd

seregfestés: ZVEZDA Mongols 1/72

seregfestés: ZVEZDA Mongols 1/72: " Az Orosz ZVEZDA makettgyártó vállalat az elmúlt években komoly történelmi figura készítését tudhatja maga mögött. Nagyon belelend..."

2011. március 2., szerda

Matchbox '57 GMC truck

Van néhány kedvenc típusom, amit már régen megvettem. És bizony nem tudom mikor fogom átszabdalni őket... Ez a matchbox is ilyen, már maga a kis modell is szépséges. De valami persze hiányzik belőle - vagyis róla. És ez a rozsda :D
Tényleg nem nagy befektetés az ekkora méretű modellek gyűjtése, és ha még fellehet javítani is, az már kitesz egy makettező élményt is akár.

Szétfúrtam lecsiszolgattam aztán jött sorban a festés,:

Rozsdabarna fújás után a sötétebb barna/fekete foltok nélkülözhetetlenek az összképért.

Hajlakkos kezelés után ment rá a kék árnyalat,
közvetlenül ezután a vizes ecsetes visszamosás.


Ezek után az aprólékos kifestés. Az ajtó és egyéb vonalak tintával lettek befolyatva, a hátsó műanyag imitált fa részt lecseréltem balsából készítettre, és meg is emeltem kicsit. A belseje is kapott festést, valamint a kormányt is lécserelétem. Kapott egy vékony szürkét és egy lakkréteget végül. És persze valami lepukkant hátteret is varázsoltam mögé....

Előszó

Sziasztok!

Hot Wheels átszabás
Mostantól elindítom a makettekkel foglakozó blogomat is. Szükség lesz rá hiszen ez egy külön téma. Nagyszerű szórakozás és nem utolsó sorban rendkívüli kézügyességre is nevel.

Elsősorban műanyag makettezésről van szó, ezt mindenki aki érdeklődik a téma iránt már ismeri. Azonban van egy másik váll-faja is és ez a fém modellek átalakítása, átszabása. Ilyesmikről sőt technikákról és egyéb nyalánkságokról is fogok írni.

Terveim szerint barátaim munkáit, leírásit is közzé fogom tenni.