2011. április 27., szerda

Caravelle 1/100 Heller 1957 -ből!

Bizony a Francia Heller cég 1957-ben adta ki első dobozos készletét. Az 50. évfordulóra újra kiadták egy korabeli doboz másolatában. Valamint ami a legérdekesebb számozott példányban Az enyém a 3849 számú. Sajnos az eredetiről nem sikerült fotót szereznem, így elhiszem azt hogy ugyanilyen volt. A makett meg tuti hogy az 50 évvel ezelőtti mivel ilyet manapság már nem gyárt senki.... A minősége és az alkatrészbontása megfelel a gyerekkorom NDK utasszállító makettjeinek kidolgozottságával. Teli szegecsekkel panelvonalakkal borzalmasan nagy öntőcsonkokkal. Mindenesetre nekiláttam, mert amúgy nagyon korrekt kis gépnek néz ki. A rengeteg beszívódás nyomát illik eltüntetni, de majd a nagy darabok illesztésénél is lesz mit csiszolgatni az biztos. A matricalap nagyon klassz csak elfelejtették az ablakok helyét kihagyni így mindent egy sima kék csíkkal elintéztek... Én a színre fújást választottam most matricázgatás helyett.
Az összeállítási rajz inkább egy robbantott csirkére hasonlít mai szemmel nézve, bár kétségtelenül használható. Szép indigókékben nyomtatva (gondolom ilyen volt az eredeti)  A matricák felhelyezésre itt sem térnek ki de hát úgysem venném hasznát...
Szárazpróbán már szépen látszik a gyönyörű formája a makettnek. Az alkatrészek illesztéseinél azért rosszabbra számítottam, így kellemesen csalódtam.

Jelenlegi állapotában a kék csíkot felfújtam, az ablakok be lettek ragasztva és a törzs össze lett ragasztva. Most hagyom néhány napig pihenni aztán a szárnyak és a hajtóművek is rákerülnek. És akkor kapja majd meg a reményeim szerinti ütős festését. Ami felül fehér és az alja szárnya meg fémszín lesz.

2011. április 26., kedd

AIRFIX Hawk T1A 1/72

Bár az AIRFIX nem egy mai cég és szintén nem a csúcsminőségű makettek a fő jellemzői, az utóbbi két évben változásokon ment át. Méghozzá pozitív irányban! Köszönhető ez a tulajdonos váltásnak. Mostmár nem kizárólag a régi olykor 20-30éves! kiteket csomagolják újra hanem teljesen átdolgozott szerszámokkal a mai kor igényeit kielégítő minőségben dolgoznak. Sőt a dobozaik szerény véleményem szerint jelenleg a legmutatósabb és a legpraktikusabbak is! A dobozfedél meseszép festménnyel piros keretben az elkészíthető gépek miniatűr rajzaival szemkápráztató! Aztán nem az Italeri-revell-heller stb féle sima doboz hanem korrekt 2 részes minőségi színes alsó rész is belefért a költségvetésükbe, mindez fényesre lakkozva ;) A Hawk  egy ilyen új szerszámmal kínált készlet. 2 festéssel készíthető el, én a britek fényes fekete gépét választottam, ilyen tényleg nem volt még a kezem alatt...
A kabinbelső egy átlag makettező számára teljesen korrekt, bár a műszereket matricán kapjuk. Az alkatrészek elég kellemesen passzentosak, tömítgetni őket néhány helyen azért kell. A fotón még ez az állapot látszik azóta már magkapta a fényét, és a matricázás következik. Bőven lesz vele munka hiszen szinte minden apró feliratot megkapunk gépünkhöz.

WRC Collection HELLER 1/43 készen

Az elkészült WRC kollekció

Végre beszámolhatok róla, hogy elkészült a 3 modell. Mindegyiknek van pozitívuma és negatívuma is bőven, a harmadiknak marasd Citroen például az eszméletlen pocsék matricáival idegesített fel a leginkább. De mondjuk ez kizárólag a fehér színre volt mondható. Elmosódott életlen olvashatatlan. Másik gond a hátsó sárvédőkön lévő beszívódás, ezt tömítéssel orvosoltam nem volt vele sok munka.Viszont az alkatrészek nagyon jól passzoltak egymáshoz, és a végeredmény is elfogadható lett.
Időközben beszereztem az összes Heller által kiadott 1/43 rallye makettet, na jó kivéve a Focust. És előbb utóbb összeépítem azokat is.
Az autók darabonként is megvehetők, kb 1500ft ot kell értük leperkálnunk, szerintem simán megéri ezt az árat!  Ha így egyben festékekkel ragasztóval ecsettel szeretnénk akkor közel 8.000ft ot kérnek érte, ami nem a legjobb ajánlat, de ezt persze mindenki eldöntheti magában ;)
HA értékelnem kell akkor 5/5 mindenképpen!

2011. április 8., péntek

WRC Collection HELLER 1/43

Folytatva a Heller makettek építését az elmúlt héten nekiláttam a rally autó egységcsomag elkészítéshez. A doboz 3 db 1/43 léptékű modellt, 8 kübli festéket egy ragasztót és egy jóféle ecsetet tartalmaz. A háromból elkészült már kettő, de a Citroent nem tudom mikor lesz időm megcsinálni ezért most ezen állapotban így hiányos sorral azért felteszem. Tulajdonképen haladós kis jószágok, elég jól illeszkedik szinte minden alkatrész, nem kell komoly munkát belefektetni az alapszintű elkészítésükhöz. A legnagyobb probléma a Peugeot hátsó szárnyával volt ami a hátsó szélvédőre túlságosan ráhajlott, ezért ott jócskán ki kellett csiszolni a szárny alsó részéből. A kerekek 2 darabból állnak sajnos a felni egybe van öntve velük ezért a kifestésük több türelmet igényel, de megoldható. A dobozba csomagolt ragasztó tökéletes, de az átlátszó részeket érdemes CLEAR FIX (átlátszó ragasztóval) rögzíteni mert ez nem marja össze a felületet. A matricák azonban bár szépek de néhány belőlük nem igazán szép. Sőt a fehér alap főként a Subaru rajtszámánál teljesen átlátszó így aztán fakó hatást kelt. Összességükben  bátran hozzáfoghattok kezdőként is, pici türelemmel pofás kis járgánysort lehet készíteni a vitrinünkbe. A Citroen ha elkészül mellé fog kerülni és a többi kis modellt is szépen sorban összeépítem.

2011. április 5., kedd

Mirage 2000 1/144 Heller

Apró és csak néhány alkatrészből áll. Kezdőknek ezért bátran ajánlható. Persze azért türelem hozzá is kell, nem adja könnyen magát. A légbeömlő részen volt mit tömítgetni.. Pilótafülke nincs, de egy pici katapultot készítettem amolyan próba jelleggel. A festéséhez 2 szín szükséges és persze a fekete-fehér-ezüst kombó eltengethetetlen. A matricái kissé félrenyomottak, valamint elnagyoltak. Teljes fegyverzetet kapunk, nekem nagyjából 4 óra munka volt benne. Az ára 1500ft körül mozog, megéri. Méghozzá 5/4 pontértékkel.