2012. március 26., hétfő

Múltheti szerzemények


 Mint ahogy már láthattátok nem vagyok odáig a légcsavaros gépekért. Van azonban néhány ami erősen kivételt képez. Az INVADER mindenképpen egy kedvenc, lehet azért mert a Vietnami háborúban is használták....  Nem is tudom mikor láttam először de már akkor beleszerettem, most mindjárt 2 altípusát is beszereztem melyek kidolgozása szépnek mondható. Mindkét dobozban ugyanaz az alapgép van csak az altípusok szerinti kiegészítéssel. Vésett panelek, kidolgozott belsőtér a bombateret is beleértve, bőséges fegyverzet  a K típushoz 4-5 féle matricaválaszték dobozonként...  Szóval ez a kihagyhatatlan kategóriát képviseli nálam. Még 2 doboz van forgalomban amiket majd be kell még szerezni :) Ha elkészülök a Merlin-el utána egyikbe belekezdek.

EH-101 MERLIN HAS.I Italeri 1/72

 Merlin helikoptermodell az Italeritől. Még Szolnokon vásároltam ezt a készletet. Maga a helikopter nagyon nagy kedvencem, biztos voltam benne, hogy építeni fogok e típusból. Szerettem volna a Revell enyhén tigris-mintás gépét megépíteni, de ezt potom 2 ezresért nem tudtam otthagyni :) Így ez lesz az első Merlin, de tuti nem az utolsó. A dobozból mindössze egy festést lehet választani, és a HAS.I típus ráadásul nincs túldíszítve se festés sem pedig kiegészítőkkel. Értem itt a visszapillantókat az oldalpilonokra szerelt fegyverzetet vagy akár a csörlő felszerelhetőségét. Ez egy radar /felderítő gép. A küzdőtér viszonylag szép bár elég puritán. A matricák szerintem tökéletesen megfelelnek a célnak. A nagy méretű törzs 3 részből és azon belül 2 oldalból áll. Meglehet csinálni összecsukottra is. Munkás az összeillesztés jó néhány ponton, de még mindig azt mondom megéri. Gyönyörű formája van és robusztus is! Eddig 5 órai munka áll benne.

2012. március 24., szombat

AMT '66 Buick Wildcat festés

Kicsit elhanyagolódott a projekt. De mivel egy barátom a héten mutatott egy számomra nagyon tetszetős festésű autómakettet ezért most új erőre kapva belecsaptam a festésbe. Sőt a Krómcsíkozást is elkezdtem feltenni, matricából. Ilyet még sosem csináltam csak festettem ezeket a részeket. Viszonylag könnyű vele bánni és az eredmény pedig vitathatatlanul szebb!

2012. március 15., csütörtök

Sztirol

 Sztirol lapok... Tejfölös doboz... Az egyik leginkább kedvelt építőanyag a makettezők körében. Szinte mindent meglehet építeni belőle, és tökéletesen formázható ragasztható. Én még csak néhány apróságot készítettem segítségével. Most azonban beszeretem egy jónagy (2nm-es) táblát és el is kezdtem vele dolgozgatni. Elsőként egy fémautómodell átépítését kezdtem el. Ez egy VW T2 mikrobusz volt és welly gyártmány 1/24 ben. Az oldalablakok belesznek falazva és a csomagtér is teherhordó verzióra lesz alakítva. Az üléseket mivel tisztességesen egybeöntötték a padlólemezzel előbb ki kellett vágni és újjáépíteni. erre is nagyszerű a sztirol. Az ablakokra viszont jó adag tömítgetés is ráfér, ez elég macerás munka lesz. A másik projekt viszont egy teljes építés, most már, hogy beszeretem a cowboy figurasort semmi sem állíthatja meg egy western dioráma építését. Az egész épület sőt reményeim szerint még a mellette burjánzó növények is mind ebből a kellemes anyagból készülnek majd. Itt inkább a monoton "fa" lemezek elkészítése és helyre ragasztása mondható nehéznek. Persze az ablakok/ajtók is macerásak mivel ez 1/72 ben épül, tehát elég kicsi. Természetesen ha elkészülnek írok róluk bővebben.

2012. március 12., hétfő

Elmúlt napok gyűjtögetése.


Ez a hét sem telt el vásárolgatások de főképpen csere-bere nélkül. Az Italeri méretes F-18G típusa is bekerült a polcra, pedig eldöntöttem, hogy túl-modern gépeket max 72 ben építek csak. De mivel 144 ben már bespájzoltam párat és össze is épült egy ezért ennek sem tudtam ellenállni. Nagyon szép felületű érdekes festésű gép, de a pilótatér túl puritán, azzal szeretnék valamit kezdeni majd. A Heller raktár melyéről került elő az YF-22 makett, ami borzalmasan néz ki, de legalább a panelezést gyakorolom rajta :) Az Academy szettek nagyon kedvező árukkal épültek be a gyűjteményembe, a figurák meg csere útján. Érdekes készletek, főleg a Cowboy doboz....

2012. március 11., vasárnap

5000 +


Egy év eltelt, és bizony túl-vagyok az ötezredik látogatómon is :). Ezúton is köszönöm mindenkinek! Magam sem gondoltam volna, hogy ennyi makettet elkészítek. Tényleg sok és sokféle kis szépség átment a kezem alatt, van olyan amit már régóta félkészen eltettem. Bízom benne, hogy elkészülnek ők is. Hamarosan elhozom régi "gyerek" szobámból a vitrinjeimet, kitehetem végre a gyűjteményt, ezzel is inspirálva a munkát. A következő egy évre már terveim vannak. Ha sikerül 1-2 versenyen már mint "próbálkozó" is részt veszek. Az építések pedig most a nagyobb méretekkel viszik majd a prímet. Már épül az 1/8 as motorkerékpár, van itt a polcon egy 1/400 anyahajó és kiszolgáló hajói. Aztán egy nagyobb vitorláshoz is hozzálátok, de ez még nincs eldöntve pontosan. Heller lesz az biztos. 1/35 ben 2 jármű áll építésre várva, mindkettő diorámában fog megjelenni. Aztán 1/48 repülők is sorakoznak. F-84, F-86, F-15, F-18, Fiat Gr1, Jaguar A.... Na biztosan csak egyet ígérek :) És ciki de a helikopterek a szívem csücskei mégsem készült egy sem idáig... pedig 72 ben jelenleg 26! db van dobozban! Ebben a méretarányban repcsiből is lenne mit összerakni. Autómodellekből is van mit bepótolnom, 33doboz USA autó, 9 Rally, 1 DTM,  8 európai, és 2 mikrobusz van a polcokon... Ja és persze az 1/43 kicsi autókból is több mint 10... Utasszállító is fog épülni 1-2 darab terveim szerint. A tengernyi figuráimról meg közben néha festegetek 1-1 adagot. Csakúgy mint a mini 144 es vadászokból. Hát talány ennyi, ha rájuknézek büszkeség és ugyanakkor a reménytelenség érzése is rámtör. Kisem merem számolni mennyi évbe telne mindet megépíteni még erőltetett tempóban is. Egyenlőre ez az erő hajt, főleg ha a fiaim is leülnek kicsit mellém. Aztán a Klubunk is kezd összekovácsolódni, ami bizodalomra ad okot. Köszönöm mégegyszer, hogy olvassátok. Nem fogtok bennem csalódni a jövőben sem, építek/írok/fotózom !

2012. március 6., kedd

BMW 100 RT Heller 1/8 I. rész

Miután kibontottam, nem kellett sok késztetés már neki is ugrottam. Persze elsőnek alaposan átforgattam az építési füzetet. Pozitív csalódás volt ismét a Heller eme régi készlete. Nem vártam tőle semmi különöset, mégis nagyon részletes és ezidáig még aránylag pontosan illeszkedik is. Bár a mai kor kívánalmainak nemigen tesz eleget például a két motorblokk összeillesztési pontossága... A motorhűtő lamellákat egyesével kell felhelyezni ami végül igencsak látványos eredményt hoz. Most majd lefújom színre aztán jöhetnek az apróságok szépen köré. A dobozban benne vannak az utcai motor alkatrészei is, úgymint a 2 személyes nyereg a csomagtartó szerkezete... A képen azt tetem fel rá, még van időm gondolkodni, hogy egy utcai vagy a csendőrség egyszemélyes járgánya legyen belőle.

BMW 100 RT Csendőrségi motor Heller 1/8


Már régóta szemezgettem ezzel a készlettel, ma elhatároztam, belekezdek. Tényleg kicsit megcsömörlöttem a sok matt/koszos repülőmakettől. Ez valami más :) Maga a doboz is brutális méretű az alkatrészek száma 248db. A kész motor 291mm és 243 mm magasságú! Nem fogom gyorsan és folyamatosan építeni ez egyszer biztos, de szeretném még a Jászberényi makettversenyre elkészíteni ami a nyár elején lesz. Tehát van 3 hónapom a projektre... Csináltam az alkatrészekről képeket, tessék:
























és egy link a kész mociról: http://www.modelersite.net/viewShowRoom.php?id_contenido=1822

Valamint egy 1:1 építéséről: http://www.gasanders.org/bmw/bmwpics.html

2012. március 4., vasárnap

2012 Szolnok Makettkiállítás

Ezen a hétvégén folyik Szolnokon a makettkiállítás ami egyben az idei év első ilyen rendezvénye is.2 napos de én csak szombati napon voltam akkor is csak a börzén. Sajnos nem volt időm rendesen megnézni a kiállítást és a kiáltott 1:1 es járgányokat ... Azokat a versenyre kiáltott maketteket amelyeket megtudtam nézni mind nagyon tetszettek ugyan de fotót sem tudtam róluk készíteni. Persze sokan csattintgattak és biztosan telepakolják a netet a képeikkel, érdemes lesz rákeresni. Mindenesetre azért az árusoktól beszeretem néhány még hiányzó készletet... Ezeket itthon egybefotóztam és most itt közzé is teszem. A Chargert csak a nagyon kedvező ára miatt hoztam el. Főleg a helikoptereknek örültem mikor megláttam őket, hiszen ezeket már nem igazán lehet beszerezni. Az 1/35 ös féllánctalpast is kinéztem magamnak már régen, és őszintén szólva szintén az ár volt ami meggyőzött :)

2012. március 2., péntek

Hétvégén Szolnoki makettverseny!

Makettezők Baráti Köre Szolnok: Apa Kezdődik! ! !: Végre eljött a hétvége , ezzel egyidejűleg beindul a magyarországi makett versenyek sorozata is! Az évnyitóra ismét Szolnokon kerül sor a ...